26. Cover of my book

26. Cover of my book

Mijn gevoel 26.

Wat zet je op de cover van een boek waar je je volledige hart in luchtte? Welk ontwerp past bij de 45 000 woorden die je kankerverhaal beschrijven? Welk design trekt lezers aan in een fractie van een seconde en geeft een beeld over wat je wilt overbrengen? Welke omslag zal jou verleiden, doen kopen, aanzetten tot lezen en jou zelfs doen schrijven? De cover moet je nieuwsgierig maken naar mijn impactverhaal en tegelijkertijd moeten je vingers beginnen kriebelen omdat je zo graag zelf wilt noteren.

Ik vulde de vragenlijst, waar de designer MaryDes inspiratie uit zal putten, zorgvuldig in. Ik kreeg zelfs tranen en voelde me emotioneel worden. Ik droomde al van dit moment rond gevoel 10 denk ik. Het ogenblik dat ik aan mezelf durfde toe te geven dat ik misschien wel eens iemand kan raken met mijn zorgvuldig gekozen woorden en doordachte zinnen. Zoveel maanden later zit ik te beschrijven hoe de omslag van mijn toekomstige boek er, volgens mij, moet uitzien. Ik kan het soms zelf niet geloven. Ik geef toe, ik geraak ook wel eens in paniek. Mijn kritische stem spreekt me dan aan en zegt: ‘Waar ben je toch mee bezig?’

Welke elementen wil ik er zeker op en welke zeker niet? Het logo, want dat is het begin en van te veel drama hou ik niet. Is er een tekst uit het boek dat primeert en je graag op de cover wilt zien? Wat een goede vraag, vond ik. Ik koos er niet één maar maakte een mix van drie, want kiezen is verliezen. Het zijn ook mijn favorieten, al vind ik ze allemaal pareltjes die lang verborgen waren. De herval haalde ze er allemaal één per één uit en nu vormen ze de woorden waar anderen misschien niet op kunnen komen. Welke precies dit zijn, zal je pas ontdekken als je het boek van begin tot eind leest en je oor goed scherpt wanneer ik je toespreek.

Ik hoop dat ik duidelijk mijn visie weergaf en dat het zal leiden tot de perfecte cover die de juiste mensen zal aantrekken. Ik weet nu al dat ik hulp zal inschakelen eenmaal het moment daar is. “Don’t judge a book by its cover”, maar in dit geval wel. Aan één kant moet je benieuwd geraken naar mijn impactverhaal, aan de andere kant stimuleert het je om het jouwe te noteren a.d.h.v. de weloverwogen vragen die ik zo nu en dan stel.

Een kijk in jouw hart start hier nadat de boekomslag jou persoonlijk aansprak en ik je meeneem in mijn eigen kankerreis. Anderen lezen en laten zich raken, want kanker raakt iedereen.

Serap Can – geschreven op 26 januari 2024.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.