2. Een kijk in mijn hart

2. Een kijk in mijn hart

Mijn gevoel nr. 2

Toen ik vertelde wat ik doe met mijn schrijven, zei ik letterlijk: ‘Ik geef een kijk in mijn hart‘ en zo werd de titel van de verzameling van al mijn gevoelens geboren. Van de leuke, enthousiaste en hoopvolle hoogtes naar de trieste, sombere, ontmoedigende laagtes. Want het ene moment zit je al wat beter in je vel dan het andere. Het ene ogenblik heb je betere scans dan 3 maanden geleden. De ene prognose is rooskleuriger dan de andere. Ook dat hoort bij het leven, het leven met en na de kanker. 

Waarom een kijk in mijn hart? Want zo voelt het aan. Ik geef je de sleutel tot mijn hart en deel alle rauwe, ware emoties die daar opgesloten zitten. Eerst zijn ze verbogen en heb ik ze onbewust, bij het neerpennen treden ze naar voren en word ik bewust en bij het delen staan ze vast en word ik één met mezelf en met alles wat door mijn hart stroomt. Met als ultieme droom: jou helpen delen om zo in jezelf te treden en in je hart te leven. Daar zit namelijk je kern. Je kan er van weglopen, alles ontkennen of blijven gaan maar je lichaam haalt je sowieso in en je hart heeft tijd nodig om te beteren.  

Hoe meer we openstaan om ons kwetsbaar op te stellen t.o.v. elkaar, hoe eerlijker we zijn en hoe beter we in verbinding kunnen staan met elkaar en elkaars harten. Net als een hartslag die altijd in beweging blijft, verandert je gemoedstoestand ook elke dag. Niets gaat in een rechte lijn, want dat zou het einde betekenen, net als een hart dat niet meer klopt. 

Door alle emoties gaan, ook de minder mooie, betekent toegeven. Je houdt een spiegel in je hart en je ziet je eigen reflectie. Maar het kan je vooral helpen, je vooruithelpen, helpen verwerken, reflecteren en bovenal groeien. Zo kan je proberen een gebroken hart terug te lijmen en zoals de Japanse kunstvorm, kan je goudlijm gebruiken zodat de gouden randjes van je pijn altijd zichtbaar blijven.

Zo kan je, net zoals mij, ook loodzware gebeurtenissen aan. “Life is a rollercoaster, honey just hold on.’” Leef in die ups and downs, leef in je hart, met het hart op de juiste plaats en geloof in haar kracht en wie weet help jij, op jouw beurt, weer anderen.

Serap Can – geschreven op 11 juni 2023.

Logo ontworpen door Larissa Mathijs, fineline tattoo artist 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.