17. Roeiboot

17. Roeiboot

Mijn gevoel nr. 17

Als we nu eens een moeilijke situatie in het leven vergelijken met het besturen van een roeiboot. Beeld je eens in, je zit in een roeiboot, een boot die voortbeweegt door twee roeispanen. Twee spanen die je gelijktijdig en even krachtig moet bewegen om veilig en wel vooruit te geraken. Als je dit nu eens doortrekt naar het leven en de omstandigheden waarin je zit.

Als je niet roeit, zit je daar maar doelloos rond te dwalen op het water. Als je maar één roeiriem gebruikt, roei je in cirkels. In beide situaties geraak je nergens, zit je vast en wordt je toestand misschien alleen maar erger. Je ziet geen verbetering of zelfs geen uitweg. Je kan misschien tegen een buur-roeiboot botsen die ook verdwaald geraakte. Je ziet misschien een paar verlaten boten, mensen die beslisten eruit te stappen of anderen die gewoon wat ploeteren omdat ze het noorden verloren. Je moet weten dat je niet alleen bent en dat er altijd hulp onderweg is, je hoeft het slechts te vragen.

Weet dat elke boot die vaart onderweg problemen ondervindt, soms heel zichtbaar en soms zijn het enkele kleine barsten. Nu en dan veroorzaakt het een schipbreuk en andere keren een averij. Weet dat elke storm uiteindelijk gaat liggen en dat je sowieso bij de eindbestemming geraakt. Het duurt bij jou misschien gewoon wat langer dan diegenen die op een speedboot zitten. Het feit is wel dat je aan de overkant geraakt, al heb je soms wat pech onderweg. Weet dat de (on)zichtbare barsten jouw heldenverhaal vertellen en dat niemand exact hetzelfde als jou meemaakt.

Beeld je nu eens in dat beide roeispanen gelijkstaan aan je gemoedstoestand, één is negatief en de andere positief – elkaars tegenpolen. Als je weet dat je tijdens het roeien beiden nodig hebt om vooruit te geraken, dan weet je ook dat je je nooit enkel aan één kunt vasthouden. Alleen maar positief zijn, is onrealistisch en alleen maar negatief, maakt je somber. Zo geraak je in je eigen vicieuze cirkel. Pak beide riemen op, hoe moeilijk dit soms ook is. Roei om en om, gelijktijdig of afwisselend. Zo geraak je een eindje verder, op je eigen manier.

Weet dat het niet het eindpunt is dat telt, maar de reis onderweg en je moet roeien met de riemen die je hebt.

Serap Can – gescheven op 9 juni 2023.

Inspiratie haalde ik uit mijn gesprekken met Sylvia Merckx, integratief psychotherapeute van de praktijk De Puzzel, te Heusden-Zolder . Na mijn val in het Zwarte Gat net na de behandeling, besefte ik dat ik zonder professionele hulp niet beter zou worden. Ik kreeg een zwemvest toegeworpen en klom terug aan boord. Ik bleef een tijdje rondjes maken of bleef lang rondzwerven tot ik terug leerde varen op mijn eigen tempo. Ik leerde vooral genieten van het uitzicht en de rust van het water. Troebel water wordt ook pas terug helder als je het met rust laat.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.