16. Welkom nieuwe ik

16. Welkom nieuwe ik

Mijn gevoel nr. 16

Afscheid nemen van de oude ik, dat gebeurt heel trapsgewijs. Eerst leef je lang in ontkenning. Je doet er alles aan om je oude leven terug op te pikken, want die Serap kende ik heel goed en haar wilde ik heel graag terug in mijn leven. Het was ook de Serap die iedereen kende. Ik had plannen en dromen en had een weloverwogen weg ingeslagen. Maar in eens kwam de diagnose, die zorgde voor een lange panne. Toen ik eindelijk terug achter het stuur kroop, nadat de dokters mij opknapten, bleek het dat ik alleen was achtergebleven. 

Vervolgens kwam er het besef dat niets meer hetzelfde zal zijn, inclusief mezelf. Dat inzicht gaat gepaard met veel pijn en verdriet, want je weet dat je niet meer kan zijn wie je zou zijn geworden als je niet ziek was geweest. Het beseffen en het aanvaarden zijn twee andere dingen. Na veel emotionele tranen en verdriet om mezelf, ging ik terug op reis. Ik nam afscheid van de oude ik en liet de nieuwe Serap toe door mijn hart terug te openen. De liefde voor mezelf kwam langzamerhand terug. 

Ik voelde aan dat ik een andere versie van mezelf kon worden, waar ik ook tevreden over kon zijn. De kankerstorm kon misschien zorgen voor persoonlijke groei? Dus ik drukte op de resetknop en ging leven in de realiteit i.p.v. in een onbereikbare droom. Ik besloot deze keer om met de trein verder te gaan en kreeg m’n leven terug op de rails. Dat gaat nog steeds met vallen en opstaan, zoals alles in het leven.

Ik concentreerde me op wat de nieuwe ik wel nog allemaal kon i.p.v. de beperkingen en zag de waarde daarvan in. Ik dacht na over wat me oprecht gelukkig maakt en nam bewuste keuzes die me vooruit helpen i.p.v. in het verleden te blijven hangen. Ik vulde mijn hart met kleine gelukjes, want veel kleine beetjes maken groot. Ik focuste me op het heden en niet meer zo zeer op wat me was overkomen. Zo leerde ik loslaten – mijn grootste werkpunt.

Dus lieve oude ik, ik laat je met alle liefde achter in het verleden. We hebben samen waardevolle tijden beleefd, maar ook heel pittige. Liefste lichaam, je gaf mij de mooiste vreugde ooit: mijn twee prachtige dochters, maar je maakte ook plaats voor een indringer die mij bijna de das omdeed. Desondanks omarm ik ‘de nieuwe ik‘ en kijk ik hoopvol naar wat dit nieuwe leven nog voor mij in petto heeft.

Welkom nieuwe ik ❤️.

Serap Can – geschreven op 17 juni 2023.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.