13. Hulp

13. Hulp

Mijn gevoel nr. 13

Als er één ding is wat je zeker nodig hebt als je ernstig ziek bent, is dat onvoorwaardelijke steun en liefde. Je wordt heel snel afhankelijk van je omgeving, soms een beetje en soms volledig. En dat is een bittere pil om te slikken, maar met een glas water uit een helpende hand gaat dat al wat beter. Ook bij de dagelijkse dingen gaat niet alles meer vanzelf. Mijn familie was mijn steun en toeverlaat tijdens de behandeling en de revalidatie, totdat ik terug op mijn eigen benen kon staan. 

Daardoor kon ik dingen loslaten die me anders zouden belemmeren om me te concentreren op mijn genezing. Want ja, ik geloofde dat ik daar zelf ook een bijdrage aan kon leveren. Als je bovenop het bestrijden van de ziekte, je ook nog eens moet bezighouden met de was en de plas, dan is dat echt een onmogelijke taak. Velen vroegen: ‘Als er iets is wat ik kan doen, laat het maar weten.’ Ik nam die vraag serieus en bedacht wie wat kon doen, zelfs al op voorhand. Tijdens ‘het slechtnieuwsgesprek’, vertelde ik aan sommigen ook precies wat ik nodig had.

Hoe doe je dat, iemand helpen met kanker? Verwacht niet dat die persoon jou gaat opbellen. Neem zelf contact op en vraag welke steun iemand nodig heeft. Zoek samen uit wat hij graag zelf wil blijven doen en wat hij uit handen kan geven. Wat lukt nog en wat sloopt hem? Sommige dingen kun je ook met meerdere mensen uitvoeren, dus je kan taken verdelen zodat de zieke zich verlicht voelt. Emotionele steun is ook van belang en er af en toe eens ‘gewoon zijn’, doet ook al wonderen. Maar vraag aub niet steeds als je hem ziet: ‘Alles goed?’, want dat maakt een mens gek.

Mijn zussen brachten mijn kinderen naar school/crèche en terug, standaard. Dat was al één ding wat we niet in onze hoofden moesten steken. Geregeld in het weekend bleef Emilya slapen of had ze een playdate, soms zelf ook door de week. Zo moesten wij enkel zorgen voor Elina, die toen toch nog twee dutjes deed. Mijn mama kookte dus we aten altijd daar of we namen het mee naar huis, koken konden we ook van de to do-lijst halen. Mijn vrienden brachten me soms naar het ziekenhuis en de poetsvrouw kwam elke week en niet meer tweewekelijks. Zo heb je enkele concrete voorbeelden van antwoorden die je kan geven als ook iemand jou hulp aanbiedt.

Nu is het geen tijd om trots, koppig of eervol te zijn. Zet het allemaal aan de kant en haal ze daarna allemaal terug uit de kast. Je hebt nu alle hulp nodig die je maar kan krijgen. Het zal niet altijd gaan zoals jij het wilt, je zult zelfs nu en dan teleurgesteld zijn en soms is het zelfs vermoeiender dan als je het alleen deed. Maar het is levensnoodzakelijk en het is jouw leven dat op het spel gezet is. Zorg altijd dat je zelf de spelleider blijft, speel het eerlijk en blijf altijd trouw aan jezelf.

Laat de controle los en laat je vertroetelen, nu is het moment.

Serap Can – geschreven op 3 juli 2023.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.