1. Het menselijk hart

1. Het menselijk hart

Mijn gevoel nr. 1

Het menselijk hart, het centrum van het lichaam, dat zorgt voor de bloeddoorstroming naar alle organen. Het hart, een complex systeem, dat bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal harmonisch samenwerken. Eens bonst het rustig en een andere keer net heel hevig en de ritmische hartslag weerspiegelt de up and downs van het leven. 

Aan de ene kant zijn we allemaal wel eens gebroken of beschadigd; de moeilijke momenten die zichtbare sporen achterlieten. Dat merk je aan het linkerdeel van mijn hart. De wonden die littekens vormen vertellen het moeilijkste deel, maar ook dat hoort erbij en elk verhaal heeft twee kanten. 

Aan de andere kant, gaan de moeizame momenten gepaard met wijze levenslessen die langzaam groeien als bloemen. Het begint met een knopje dat met de juiste zorg uitmondt tot de kleurrijkste wilde bloemenweide en dat zie je aan de rechterzijde van mijn hart en ook dat vormt mij.

Als je die inzichten gebruikt als jouw kracht, blijft er een goede balans tussen beide delen, en twee delen maken altijd één geheel. Zo komt jouw hart tot bloei en leef je ten volle jouw potentieel. Maak ruimte voor die kwetsbaarheid en omarm de schoonheid die eruit kan voortvloeien, als je het toelaat. 

Beide harthelften verschillen opmerkelijk van elkaar, maar hebben elkander hard nodig. Het één uitsluiten of negeren zou zorgen voor hartstoornissen en dat is een risico dat je niet wil lopen. Dus volg altijd je hart, hoe getekend het ook is. Wie weet raak jij ook een ander met jouw verhaal, net als bloemen hun stuifmeel verspreiden via de wind, is er bij de mens een uitwisseling van hart tot hart. Maar dat gaat enkel met een open hart dat bestaat uit een gebroken en een helende kant. 

Serap Can – geschreven op 17 juni 2023.

Logo ontworpen door Larissa Mathijs, fineline tattoo artist 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.